Награда за најуспешније еко-школе у оквиру пројекта „Велики лов на биљке“

Како живети, а да се не наруши склад природе? Шта природа „воли“, а шта не? Колико може свако да учини да заштити своју околину?

Кроз бројне активности, пројекте и радионице ученици наше школе сусрећу се са овим питањима од првог разреда.

Прошле школске године, у оквиру пројекта „Велики лов на биљке“, освојили смо новчану награду, као једна од десет најуспешнијих еко-школа на територији Србије. Овај пројекат је осмишљен на међународном нивоу, а награде додељује НВО „Амбасадори одрживог развоја“ из Београда, са којом школа има успешну вишегодишњу сарадњу.

̶  Када смо други пут освојили награду, дошли смо на идеју да направимо мали кабинет за ученике млађих разреда. Спонтано, помало и неочекивано, успели смо да током протеклих зимских месеци, у ванредним условима, направимо „Зимску еко-учионицу“. Током досадашњег вишегодишњег рада из области заштите животне средине увек се јављао проблем где одложити предмете (играчке) настале рециклажом, пропагандни материјал, едукативне постере, еко-календаре, али и где одржати предавања, трибине и радионице које подразумевају размножавање саксијског цвећа, пресађивање, прављење еко-плаката и еко-порука – истиче Александра Стругар, која од 2013. године води еколошке пројекте, бројне ваннаставне активности о заштити животне средине у нашој школи.

Циљ свих досадашњих активности (бројна предавања, радионице, онлајн часови са ученицима из Чешке, изложбе, посете јавним предузећима у Чачку, студијско путовање у Словенију, јавне трибине…) био је да ученици науче да живе у чистом окружењу и у складу са природом. С поносом гледамо на резултате које постижемо. Надамо се да ће континуирани рад у посебном кабинету допринети едукацији генерација које ће бити спремне да одговорно и предано чувају природу и животну средину.

                                   

Контакт
Можете нас контактирати на неки од следећих начина:
  • Драгише Мишовића 245
  • 032 / 367 - 774
  • sveti.sava_os@mts.rs