Са Републичког такмичења из књижевности

У недељу, 23. маја 2021. године, одржано је Републичко такмичење из књижевности, тзв. Књижевна олимпијада,  на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Учествовало је сто деведесет четири ученика из Србије, од чега је било дванаест ученика из Чачка.

Са освојеним 2. местом на Окружном такмичењу, пласирала сам се на Републичко. Наставница српског језика и књижевности  Наташа Пауновић активно ме је припремала целе године за овај дан. Сваке суботе и недеље бисмо се састајале онлајн и заједно обнављале градиво. Сваког дана сам из школе доносила по једну нову читанку или збирку из које бих касније радила тестове, читала књижевна дела и учила неке нове појмове. Поред наставнице, подршка су ми били моја разредна Јелица Шеварлић, породица, али и другари.

Када је стигла дуго очекивана недеља, заједно са ученицима и наставницима из Чачка кренула сам у Београд. Тест сам радила у Сали хероја, једном од најстаријих амфитеатара на Филолошком факултету. Након тога, наставница Наташа и ја смо слободно време провеле шетајући Кнез Михаиловом улицом, Калемегданом и поред Дунава. Посетиле смо Вуков и Доситејев гроб испред Саборне цркве. Ипак, најзанимљивија ми је била посета Народном музеју. Поред материјалних историјских извора из праисторије и средњег века, посебан утисак су ми оставила дела наших великих сликара као што су „Девојка у плавом“, Ђуре Јакшића, „Сироче на мајчином гробу“, Уроша Предића, „Кићење невесте“,  Паје Јовановића и слике Надежде Петровић и Саве Шумановића.

Када је дошао тренутак да се саопште резултати и доделе дипломе такмичарима и наставницима, отишле смо у Ректорат Универзитета у Београду. Остварила сам 17 поена од могућих 20. Иако нисам заузела неко од прва три места, задовољна сам постигнутим резултатом. Сматрам да је велики успех то што сам у овој ситуацији стигла до тако високог нивоа такмичења и на крају крајева, што је најважније, оправдала своја очекивања. Срећна сам јер сам била део овог такмичења, упознала нове људе и што ћу крај основне школе памтити по једном лепом  искуству.

Лена Лукић 8/2

 

Контакт
Можете нас контактирати на неки од следећих начина:
  • Драгише Мишовића 245
  • 032 / 367 - 774
  • sveti.sava_os@mts.rs