ДРУГИ О НАМА...

ЈЕДИНА ЕКО-ШКОЛА У ЧАЧКУ

Поред добре и применљиве законске регулативе државе, у очувању и заштити природе важну улогу има учење о животној околини и стицање здравих животних навика већ од детињства…

Основна школа „Свети Сава” у Чачку један је од ретких позитивних примера, не само у Моравичком округу, већ у целој Србији, у којој се у многим сегментима кренуло са речи на дела. Од двадесетак основних и средњих школа у Чачку, ОШ „Свети Сава” једина има статус ЕКО-ШКОЛЕ. Ово звање школа је стекла захваљујући разноврсним активностима, које је оцењивала надзорна комисија НВО „Амбасадори одрживог развоја”, која је широм света покренула програм „Еко-школе”. За две године ова чачанска школа стекла је „зелену заставу”, покренула многе акције, остварила добре контакте и сарадњу са градским јавним поредузећима, градским управама, компанијама, другим школама и факултетима…

Преузето из „Чачанског гласа“, 25. 9. 2015.

 

Програм ЕКО-ШКОЛЕ представља највећу мрежу посвећену еколошком образовању за одрживи развој деце, ученика, наставника и локалних заједница на свету. Програм се спроводи у 59 држава света и у њега је укључено око 48 000 школа и око 15 милиона ученика и студената. Програм по коме се ради јединствен је за све школе у свету.

Прве ЕКО-ШКОЛЕ почеле су са радом 1994. године у Данској, Немачкој, Грчкој и Великој Британији, уз подршку Европске комисије. У савременој школи образовање о потреби заштите животне средине започиње у првом разреду. С тога је битно организовање акција, посета и трибина посвећених овој теми, како би генерације које стасавају имале систематизована знања о савременим проблемима човекове средине, о карактеру и суштини опасности угрожене средине, као и о начину отклањања негативних последица нарушене еколошке равнотеже. Организацијом предавања, трибина, акција и радионица омогућава се побољшање квалитета наставе, али отварају се и нове могућности за сарадњу са другим образовним институцијама и јавним предузећима.

Oсновна школа „Свети Сава“ овом Програму се прикључила у октобру 2013. године, а статус ЕКО-ШКОЛЕ званично је добила 12. септембра 2014. године. Овај статус обавезује нашу школу да једном годишње организује Промо ЕКО-ДАН, али и да обележава значајне еко-датуме (организацијом изложби, трибина, радионица, посета и акција). Захваљујући досадашњем раду и ангажовању чланова еко-одбора и ученика наше школе, наша школа је добитник и неколико награда (за учешће у пројекту „Велики лов на биљке“, као и за учешће у наградним конкурсима „Кап по кап“ и „Тетрапак“). Сваке две године, према правилима овог Међународног програма, статус се обнавља. Наша школа је досада успешно већ три пута обновила статус ЕКО-ШКОЛЕ чиме смо потврдили да континуирано квалитетно радимо у образовању младих нараштаја у области заштите животне средине.

Мр Александра Стругар, професор разредне наставе