Основна школа „Свети Сава“

Основна школа „Свети Сава“ налази се у Чачку, у приградском насељу Атеница, у улици Др Драгише Мишовића бр. 245. У близини је вртић „Колибри“ са којим школа има одличну сарадњу. Већина предшколаца из ове установе уписује се у нашу школу.

Школу похађају ученици са територије која обухвата три месне заједнице: Атеницу, Кулиновце и Свети Сава. Приградски положај, углавном ниска градња породичних кућа и специфична социјална структура становништва, дају посебан печат нашој школи.

Историјат школе

Одлуком Министарства за просвету и културу Србије, 19. октобра 1895. почела је са радом четвороразредна школа у Атеници и Кулиновцима, која је касније прерасла у осморазредну школу. Од 1967. године добија име ОШ „7. октобар“, у част прве топовске гранате испаљене на немачке бункере. Тај назив је носила до 2003. године, а од тада носи назив ОШ „Свети Сава“.

У складу са развојем насеља јављали су се просторни проблеми у школи, па је она била велико градилиште више пута. У периоду од 1964. до 1967. године изграђена су три павиљона са по две учионице и просторијом за наставна средства. Даља доградња школског простора изводи се у периоду од 1974. до 1976. године изградњом централне школске зграде са канцеларијама, холом и осам учионица. Фискултурна сала изграђена је за две године, у периоду од 1980. до 1982. године. Нова акција дограђивања спрата на централној згради са пет нових учионица, површине 420 м² започета је 1996. године, а завршена 2000. године.

Због неадекватних услова за извођење наставе у павиљонима и њихове оронулости, донета је одлука о изградњи нове школе за млађе разреде. У току 2006. године почела је изградња анекса школе са 16 учионица и пратећим простором. Поред 16 учионица објекат има на располагању малу фискултурну салу, наставничку канцеларију, стоматолошку ординацију, канцеларију за административног радника, и мултимедијалну учионицу.

Наша школа 120 година приноси дар свом крају, младост и таленат, и светлосним нитима знања обасјава и богати културну трпезу свог града. Она тка путеве којима пролазе генерације носећи у својим рукама светове науке, уметности и креативног духа.

Путовође, учитељи, наставници, стручни сарадници, као и путници, ђаци, исписују на географској карти успехе на многим такмичењима. Доносе медаље и дипломе које су подстрек многима да се боре, да заузму њихова места. Тако се коло даровитости и стваралачког духа непрекидно окреће и шири.

Светосавски дух у срцу сваког појединца рађа се уласком у пространо школско двориште и никад се не гаси. Празник за очи, инспирација за ђаке, понос за град, уживање за госте – ОШ „Свети Сава“. Ове речи својом мелодијом незаборава привлаче бивше ђаке који јој долазе у походе доносећи своја знања, искуства, али и имања која доприносе осавремењивању наставе.

Прича о Светом Сави се шири, круг пријатеља је све већи, а наша врата су отворена за све добронамернике.

Ослањање на традицију, часно повезивање са младошћу осмишљава и богати свакодневицу школе у којој се негује лепота речи, трага за бескрајним путевима науке, гледа у звезде као космички феномен, поетски симбол или тежњу ка висинама.

Снаге наше школе су:

 • Добро руководство школе;
 • Добри међуљудски односи;
 • Квалитетан наставни и стручни кадар;
 • Квалитетан васпитно-образовни рад;
 • Адекватне просторне могућности школе;
 • Континуирано опремање школе савременим наставним средствима;
 • Могућност сталног стручног усавршавања свих запослених;
 • Мотивација запослених за рад са ученицима са посебним потребама;
 • Једносменски рад у млађим разредима;
 • Продужени боравак за ученике првог и другог разреда;
 • Ђачка кухиња;
 • Школски часопис;
 • Дигиталне учионице;
 • Добра сарадња са родитељима и локалном средином.

Мисија

Мисија наше школе је да ученицима савременим методама и различитим облицима рада пружамо знања и вештине које ће их припремити за живот, рад и даље образовање. Постављамо високе стандарде и постижемо добре резултате, негујемо хуманост, креативност и спортски дух.

Визија

У наредних пет година очекујемо да се комплетна настава реализује у једној смени. Квалитет наставе побољшава се кроз бољу опремљеност школе, веће залагање наставника кроз ваннаставне активности и рад са ученицима различитих склоности и способности. Ученици ће радо долазити у школу, у њој се осећати безбедно и сигурно, а њихове идеје и потребе ће бити део живота и рада школе.