Дан здраве хране ‒ 16. октобар

 

Ове школске године Дан здраве хране је обележен 14. и 17. октобра.  Сви ученици млађих разреда са својим учитељима су активно учествовали у обележавању овога дана.  Циљ спроведених  активности  је  упознавање ученика са основним начелима правилне и здраве исхране.

Ученици првога разреда заједно са својим учитељицама су учествовали у реализацији:

  1. Квиза (израђен у Power Point презентацији,обухватао је уводно предавање, објашњење правила игре и низ питања која су захтевала одређени ниво знања из предмета свет око нас, предзнање о воћу и поврћу и логичко закључивање,
  2. Игре (разврстај одвојено воће и поврће, разврстај све што је жуто и  све што је црвено),
  3. Маскенбала (својим костимима показали креативност и маштовитост),
  4. Здраве ужине (засладили се донетим воћем и својим слатким причама).

Ученици 2. разреда  су у оквиру  теме Здрава исхрананаступали под слоганом Бирам здраво, бирам умерено . Осмишљен је плакат који поручује да је умереност наука о томе шта треба, а шта не треба бирати. Стихови песме Таманицапоручују шта треба уврстити у исхрану како бисмо били здрави, а ученички ликовни радови су украсили плакат. Ученици су износили своја искуства везана за здраве навике у исхрани и за остале, за здравље важне навике и закључили да је потребно у свему бити умерен. Певањем песме Поврће и воћепоткрепљена  је прича о здравој исхрани.        

Трећи разред је за Дан здраве хране имао представу Залутало поврће. Правили су маске и писали здраве рецепте за здраву исхрану.

Поводом  Дана здраве хране, за ученике 4. разреда је 17. октобра организовано предавање нутриционисте и дијететисте Соње Никанчевић. Ученици су се подсетили пирамиде здраве исхране и најважнијих смерница везаних за ову тему. Истакнута је важност размака између оброка, као и значај и предност домаће хране. Циљ предавања је био да се најмлађи подстакну на увођење бар неких здравијих навика.

Више фотографија погледајте у галерији.

Стручно веће млађих разреда