Зелена учионица

У оквиру годишњег плана и програма пројеката, за школску 2023/24. годину, наставница биологије Татјана Вујовић и наставник географије Владимир Мајсторовић одржали су предвиђене активности и радионице у оквиру пројекта Зелена учионица. Пројекат под називом Зелена учионица освојио је специјалну награду на такмичењу „Hackathon” у организацији Научно технолошког парка Чачак који препознаје изванредне напоре у области екологије. Пројекат је реализован у организацији канцеларије за младе Чачак, а уз подршку и сарадњу са Светском организацијом за природу и очување животне средине (WWF, Adria, Srbija) Научним клубом ЦСУ и Удружења пословних жена „Надежда Петровић”. Основни циљеви овог пројекта односе се: на презентацији садржаја који код ученика доприносе развоју научне и технолошке компетенције, односно научног погледа на свет; развијање и примена еколошких принципа одрживости, етичности и права будућих генерација на очувању животне средине, као и практична еколошка едукација младих кроз иновативни приступ; развијање позитивних ставова и потреба личног учешћа младих у заштити, обнови и унапређивању квалитета животне средине. На пројекту су учестовали одабрани и талентовани ученици Регионалног центра за таленте (25) из ОШ „Свети Сава” и ОШ „Прeљина”.

Фазе у изради и реализацији пројекта

Уводна предавања и радионице у оквиру пројекта, одржана су дана 21.10.2023. године у просторијама Природњачког центра у Овчар Бањи. На почетку предавaња, волонтери из Канцеларије за младе, ученицима су поделили акредитације и поклоне: еколошка торбица, мајица, флашица, блок и оловка која садржи биљно семе. Први део предавања „Одговор изазову климатских промена у нашем крају”, са „Климатском слагалицом”, коју су реалзовали наставница биологије Татјана Вујовић и наставник географије Владимир Мајсторовић, одржани су у видеотеци Природњачког центра. Ученици су путем видео презентације могли да се упознају са узроцима и последицама које доносе климатске промене, али и поступцима односно мерама за унапређење и заштиту животне средине. Након тога, уследило је организовано и едукативно вођење и упознавање са експонатима који представљају примерке појединих животињских врста Овчарско-Кабларске клисуре.

У просторијама Природњачког центра одржана је и едукативна радионица „Свет климе”, (међународно призната радионица, уз комплет образовних материјала), коју је развио Образовни центар Природњачког музеја у Бечу, Фондација за климу и енергију и WWF. Радионици којој су приступили сви ученици, представљене су фазе едукативних игара: „Планета Земља пре нас” (има за циљ да представи, како је изгледала наша планета у прошлости и који су то климатски елементи и фактори); „Утицај човека” (односи се на утицај човека на животну средину где су се учесници постепено упознали са тим шта је људима потребно за живот и како се развија цивилизација); „Одговор изазову климатских промена” (усмерен је ка решавању проблема, када проналазимо идеје и решења како би решили проблеме  климатских промена – фаза је означена као дискусија како да решимо настале проблеме).

Након тога, смо прошетали до „Учионице у природи”, у оквиру Планинарског дома „Каблар” где су одржане још неке занимљиве радионице: „Чист ваздух”, „Здраво одрастање”, „Правилно рециклирај – природу сачувај”. Реализатори ових радионица били су млади и волонерка Кристина Рајић из Канцеларије за младе Чачак.

На крају је одржана радионица „Препознајте звуке природе” у оквиру које су са одговарајућим фотографијама приказане животиње које су постављене поред стабала или на гранама дрвећа, а потом су пуштени звуци птица и осталих животиња (на мобилном телефону) како би ученици могли да препознају мелодије животиња којих има у Овчарско кабларској клисури (нпр. кукавица, веверица, лисица, славуј, канаринац, детлић, сова, зека, дивља свиња).