Обележен Европски дан паркова – 24. мај

Овог пролећа смо први пут посетили нови парк у Атеници, изграђен прошле године.

Ученици првог и другог разреда који похађају продужени боравак са својим учитељицама су ове године први пут обележили Европски дан паркова (24. мај). Искористили смо леп, сунчан, мајски дан да посетимо ово изузетно лепо место. Са ученицима смо разговарали о изгледу парка, о понашању у парку и о његовим благодетима.  Том приликом ученици су сазнали да паркови не чувају само природне ресурсе, већ и људско здравље. Паркови и заштићена подручја омогућавају очување биодиверзитета, станишта биљака и животиња, Изградња паркова представља добробит за сваку  локалну заједницу и друштво у целости. Боравак у природи неопходан је човеку због обнављања његове физичке и менталне енергије. Заједнички смо дошли о закључка да ако чувамо и бринемо о парковима, бринемо и о нашем здрављу.

На крају ове посете организовали смо и радионице, где су ученици своје утиске могли да изразе кроз ликовно стваралаштво. Изабрали смо најлепше радове у оквиру својих група и направили плакат.

Након неколико дана, имали смо и званичну посету у парку.

У уторак, 14. јуна 2022. године, парк у Атеници су обишли Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине у Влади Републике Србије, и  Милун Тодоровић, градоначелник града Чачка заједно са представницима Градске управе. За ту прилику, изабрани су ученици другог разреда, који су, уз сагласност својих родитеља и директора школе, достојно представили нашу школу. У разговору са министарком и градоначелником, показали су своје знање из области заштите животне средине. На крају посете Вук Кастратовић је у име школске управе предао монографију „Од механе до школе свестране“ госпођи Ирени Вујовић, а Лена Стевановић господину Милуну Тодоровићу плакат са дечјим радовима.

Више фотографија погледајте у галерији.

Александра Стругар, професор разредне наставе