Октобар – месец посвећен животињама

Традиционално, 4. октобра, још од 1931. године, обележава се Светски дан заштите животиња. Иако је у почетку био верски празник (празновао се код католичких верника), он је одавно изгубио верско обележје и сада представља празник свих љубитеља и заштитника животиња без обзира на веру и нацију.

Овај значајан еколошки датум обележен је и у нашој школи. У сарадњи са Регионалним центром за стручно усавршавање, реализујући пројекат „Где год се окренеш, нас можеш да сретнеш“, одржали смо неколико предавања и радионица посвећеним животињама, за заинтересоване ученике 2. и 5. разреда. Ученике смо подсетили да су животиње равноправни становници наше планете са којима делимо живот, да оне имају једнако право на живот као и ми и да оне, баш као и човек, осећају патњу, бол, страх и стрес, тако да им не смемо чинити оно што не желимо да неко чини нама.

На крају радионица и предавања ученици 2. разреда су направили сликовницу „Наше омиљене животиње“, а ученици 5. разреда плакат под називом „Где год се окренеш, нас можеш да сретнеш!“. Предавања и радионице одржале су Татјана Вујовић, професор биологије, и Александра Стругар, професор разредне наставе.

Више фотографија погледајте у галерији.