Путовање кроз чаробни свет књига

Ученици 5/3 су посетили Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“  18. октобра 2019. године са наставницом српског језика, Маријом Ћаловић.

Библиотекарке Дечјег одељења, Маријана Лазић, Јелена Дуковић и Ана Станојевић, најпре су нам пожелеле добродошлицу, потом је уследила пригодна и информативна прича о библиотеци, одељењима која постоје у оквиру Градске библиотеке. Подсетиле су нас како се постаје члан библиотеке и на библиотечка правила везана за позајмљивање књига. Разговарали смо о нашем песнику по коме библиотека носи име и о великој манифестацији која се одржава у нашем граду Дису у част – о Дисовом пролећу. Путовање смо наставили до Позајмног одељења за одрасле читаоце, где нас је Душица Брковић упознала са књижним фондом и поучном изложбом ,,Осам векова аутокефалности СПЦ“. Следећа станица нам је била Галерија Градске библиотеке и необична изложба ,,Ко некад у осам“ – упознавање са различитим врстама забава које су се одвијале 60-их година прошлога века. На крају сваког путовања је повратак дому, односно завичају. Тако је било и овога пута. Наше путовање је завршено у Завичајном одељењу. Библиотекарке Оливера Недељковић и Тијана Мутавџић су нам говориле о завичајној књижевности и периодици, упознале су нас са легатом Божидарке и Миливоја Филиповића (који су библиотеци завештали своју збирку књига од преко 3000 наслова давне 1948. године). Имали смо прилику да видимо како је изгледао роман ,,Робинсон Крусо“ објављен чак 1934. године! На крају смо упловили у спомен-собу Синише Пауновића, новинара, књижевника, колекционара. Ту смо видели богату заоставштину: рукописе, необјављене књиге, преписку коју је Пауновић одржавао са бројним домаћим и страним писцима. Легат садржи и уметничке слике, фотографије, радни сто, писаће машине, личне предмете…

Након разгледања шареног света књига, прелиставања њихових чаробних страница, упознавања са другим активностима које библиотека организује за најмлађе читаоце, заинтересовани ученици, који до сада нису били чланови библиотеке, добили су позив, али и мотивацију да се учлане.

Верујемо да ће бар неким ученицима ово путовање кроз чаробни свет књига дати идеје које ће им променити живот! Јер „књиге су најтиши и најсталнији пријатељи. Оне су најприхватљивији и најмудрији саветници и најстрпљивији учитељи!“ (Чарлс Елиот)

Литерарна секција

Контакт
Можете нас контактирати на неки од следећих начина:
  • Драгише Мишовића 245
  • 032 / 367 - 774
  • sveti.sava_os@mts.rs